Możliwość komentowania Regionalne mleczarnie. została wyłączona

OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA W OLEŚNIE

Według większości dietetyków, nabiał powinien być stałym elementem naszej codziennej diety. Jest bogatym źródłem wysokiej jakości wapnia i białka. Mleczarnia w Oleśnie produkuje go już od ponad 100 lat.  Masło Ekstra z Olesna, Ser twarogowy z Olesna, mleko spożywcze, śmietana, śmietanka, kefir, maślanka – to ich sztandarowe, wielokrotnie nagradzane, produkty.

– Nasza spółdzielnia skupia 60 członków, którzy dostarczają nam codziennie świeże mleko z okolic Olesna. Wytwarzamy z niego między innymi znany i lubiany ser twarogowy i masło extra . Oba te produkty wpisane zostały  na listę produktów tradycyjnych. – Musieliśmy udowodnić, że są  one wytwarzane tradycyjnymi sposobami według starych receptur. mówi Wilhelm Beker, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie

 

SPÓŁDZIELNIA DOSTAWCÓW MLEKA W WIELUNIU

Powstają w niej twarożki, twarogi, masło, napoje fermentowane, mleko, śmietana, mleko odtłuszczone w proszku, napoje mleczne fermentowane.
Wszystkie produkty są w pełni naturalne, nie zawierają barwników, aromatów, substancji konserwujących, skrobi, zagęstników i wypełniaczy. Nabiał z Wielunia był wielokrotnie nagradzany, m.in. otrzymał znak Ministerstwa Rolnictwa i  Rozwoju Wsi POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ  dla śmietany 12%, Twarożku Mój Ulubiony czy Masła Extra osełkowego

–  Twarożek kanapkowo-sernikowy „Mój ulubiony” to produkt o wyjątkowym smaku,  doceniony przez konsumentów –  mówi Marek Kapica – nowy prezes Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu. SDM znana jest nie tylko w Europie, ale również na wielu rynkach świata.

 

OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA W PRUDNIKU 

Od ponad 70 lat  produkują nabiał z mleka, które pochodzi z ekologicznych hodowli województwa opolskiego. Dzięki nowoczesnej technologii i tradycyjnym recepturom powstają tu  zdrowe i smaczne produkty. Spółdzielnia jako pierwsza w Polsce produkuje tzw. Rjażenkę – tradycyjny, lekko kwaskowy napój popularny w kuchni ukraińskiej.

– Nasza Rjażenka jest produkowana przez poddawanie mleka karmelizacji, bez jakichkolwiek sztucznych dodatków, stabilizatorów, ulepszaczy czy zagęszczaczy jak choćby sztucznego karmelu – tłumaczy Urszula Kubas, dyrektor do spraw produkcyjnych OSM Prudnik.

 

OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA WE WŁOSZCZOWEJ

Jeden z czołowych producentów mleczarskich w Polsce. W 2014 roku w rankingu Mlekoexpo zakład zajął 5 miejsce! Sztandarowe produkty spółdzielni to: wysokiej jakości sery żółte typu szwajcarskiego, serek wiejski, serki do chleba, śmietany, twarogi.

– Produkty OSM Włoszczowa trafiają na stoły konsumentów w Europie, USA, Chinach czy Australii, są regularnie nagradzane i wyróżniane. Nasz Ser Włoszczowski  jest ceniony za aromatyczny, orzechowy smak, elastyczny miąższ oraz duże regularne oczka wielkości wiśni.

CZY WIESZ, ŻE…..

– nabiał pozytywnie wpływa na pracę mięśni, w tym serca; zaliczany jest do tzw. żywności funkcjonalnej czyli takiej, która dobrze wpływa na nasze zdrowie. Regularnie spożywany, zapobiega między innymi miażdżycy.

– fermentowane produkty mleczne dzięki obecności żywych mikroorganizmów pro biotycznych, wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Mogą być alternatywą dla ludzi z lżejszą nietolerancją laktozy.

– rjażenka to napój mleczny, powstały w wyniku fermentacji mlekowej z mleka poddanego kilkugodzinnej obróbce termicznej i karmelizacji. Ten tradycyjny napój kuchni białoruskiej, rosyjskiej i ukraińskiej teraz dostępny jest również w Opolu!

– produkcją serów podpuszczkowych jako pierwsi zajmowali się  szwajcarscy mnisi. W swoich klasztorach produkowali i przechowywali znaczne ilości sera zarówno na potrzeby własne, jak i dla swoich gości. Technika tworzenia serów podpuszczkowych pochodzi  z XV wieku.

 

0

TOP

X